Riskkapitalbolag investerar i svenska friskolor

Friskolorna ökar i antal och nu har privata investerare och riskkapitalbolag fått upp ögonen för den expanderande friskolebranschen. Nybildade utbildningskoncerner med miljardomsättning har nu väckt internationella aktörers uppmärksamhet.

Nu börjar utländska aktörer intressera sig för de svenska friskolorna. Stora nybildade utbildningskoncerner med miljardomsättningar lockar investerare och riskkapitalbolag till att satsa på de svenska friskolorna.

Det nyväckta intresset för den svenska friskolebranschen kan förklaras av att det där finns bra chanser till positiv utveckling och expansion eftersom makten gått från producent till konsument. Med ett bra koncept och stort elevunderlag kan man därför på kort tid vinna marknadsandelar.

En annan fördel med friskolebranschen är att det där finns möjligheter till snabb expansion utan krav på att kapital måste bindas i exempelvis lagerlokaler eller anläggningar. Dessutom är branschen i sig inte särskilt känslig för konjunktursvängningar.

Academedia är det idag största utbildningsföretaget i Sverige med fler än 100 skolor och 2 500 anställda i verksamheten. Några kända friskolor som drivs av Academedia är bland annat Vittra och IT-gymnasiet.

Hos Academedia planerar man för fortsatt expansion. Under sommaren planeras uppstart av sju olika nya skolor runtom i Sverige, berättar Academedias VD Marcus Strömberg. Academedias framtid ser ljus ut, och under 2009 hade företaget en omsättning på 2 miljarder kronor.

Academedia är ett av de svenska utbildningsföretag som kontaktats av internationella aktörer. Providence Equity Partners (USA) och svenska EQT blev båda intresserade av Academedia men svenska EQT vann budgivningen. Idag ägs Academedia av EQT till 80 procent medan Providence äger närmare 18 procent. Övriga andelar ägs av mindre aktieägare.

Av det totala antalet grundskolor i Sverige utgör friskolorna 14 procent. Inom gymnasieverksamheten utgörs på samma sätt 44 procent av friskolor. Friskolorna blir hela tiden fler och fler, och i Stockholm, Västra Götaland och Skåne sker de flesta friskoleetableringarna.

I Sverige går mer än 150 000 elever i friskolor och fler än 14 500 lärare är verksamma inom svenska förskole- grund- och gymnasiefriskolor. Friskolereformen infördes 1992 av den borgerliga regeringen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *